Suze Buizer
Zoek ik een coach? 5 misverstanden over coaching
Bijgewerkt op: 21 sep. 2020
Op verjaardagen vragen we elkaar vaak wat we doen in het dagelijks leven. Als ik vertel dat ik coach ben heeft iedereen daar zo zijn eigen beeld bij. Helemaal prima natuurlijk. Toch bestaan er ook misverstanden over wat coaching wel en niet inhoudt. Met dit artikel help ik die misverstanden graag de wereld uit.
Wat is coaching?
Coaching is een vorm van persoonlijke begeleiding op basis van een gelijkwaardige een-op-eenrelatie. Een coach ondersteunt je bij het realiseren van de verandering die jij wenst, je doel. Dit doel en de manier van begeleiden stel je samen met een coach vast.
Waarom coaching?
Het doel van coaching is het vergroten van je persoonlijke effectiviteit en/of je professionele vaardigheden. Manieren om aan de slag te gaan met een coach zijn bijvoorbeeld gesprekken voeren, oefeningen doen, praktische tools aangereikt krijgen of een actieplan maken, afhankelijk van wat je nodig hebt. Op deze manier krijg je inzicht in je eigen kunnen en willen. Met als resultaat concrete handvatten voor de toekomst en loslaten van zaken die je tegenhouden om je doel te bereiken.
Misverstand 1: Ik moet een probleem hebben om een coach te bezoeken
Ik heb geen probleem
Coaching hoeft niet altijd op een probleem gericht te zijn. Vanuit een wens die je hebt kun je net zo goed een coach inschakelen om je proces richting het behalen van je doel te versnellen. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat het voor iedereen goed is om zo nu en dan met een coach in gesprek te gaan. Zie het als een APK’tje voor je brein. Ik overzie mijn probleem niet
Om coaching in te zetten hoef je niet per se een concreet probleem te hebben of je situatie geheel te overzien. Misschien is dat juist wel je vraag: dat het minder goed met je gaat, maar dat je niet precies weet of voelt hoe je het gaat oplossen.
Voor een coachtraject is het nodig dát je verandering wilt en je welzijn serieus neemt. Voordat je in actie komt moet je voldoende urgentie ervaren: het start bij jezelf.
Misverstand 2: Coaching is zweverig
Niets concreters dan situaties waar je in het hier en nu tegenaan loopt en in verder wilt groeien. Coaching geeft je de kans gedrag bij te leren, je kwaliteiten aan te scherpen en lastige knopen door te hakken.
Coaching is geen therapie
Soms kan het wel helpen naar het verleden te kijken om een rode draad te ontdekken of om te concluderen dat gedrag dat vroeger een beschermende functie had je in je huidige functioneren niet meer helpt. Een goede coach helpt je de conclusies voor het hier en nu te formuleren en te oefenen hoe je daar nu anders mee kunt omgaan.
Misverstand 3: Een coach biedt mij niets meer dan een goed gesprek met een vriend(in)
Coaching onderscheidt zich van een goed gesprek met een vriend of vriendin, omdat een goede coach:
gericht met je aan de slag gaat met een voor jou belangrijk vraagstuk
je achtergrond in principe niet kent
opgeleid en bekwaam is om je goede vragen te stellen en te luisteren
je met respect een spiegel voorhoudt op het juiste moment
werkt volgens een ethische code waarin vertrouwelijkheid centraal staat
geen belang heeft in het sturen van uitkomsten
de tijd voor je heeft met volledige aandacht voor jouw verhaal
geen luisterend oor van je terugverwacht
je proces zo begeleidt zodat je zelf tot inzichten komt die je verder helpen
Wat is coaching niet?
Coaching is geen advies. Advies krijg je vaak ruimschoots van mensen om je heen, gevraagd en ongevraagd. Je kent het wel: ‘oh, maar dan moet je gewoon even...’
De kern van coaching is juist dat je je eigen oplossingen vindt voor jouw vraagstukken met behulp van een coach. Een goede coach zal je geen ongevraagd advies in je schoot werpen over wat jou te doen staat.
Waarom is het verschil tussen coaching en advies zo belangrijk?
Omdat jij en je persoonlijke ontwikkeling op de lange termijn veel meer baat hebben bij het opdoen en leren van eigen keuzes en ervaringen. Advies van een ander zal je, hoe goedbedoeld ook, vaak niet helpen om autonome keuzes te maken en dus zelfvertrouwen op te bouwen. Natuurlijk zal een coach niet stil blijven wanneer jij actief om advies vraagt, maar het verschil tussen coaching en advies mag duidelijk zijn.
Misverstand 4: Coaching is duur / kost te veel tijd
Coaching is een investering in je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Wat je als duur of tijdrovend beschouwt is natuurlijk aan jou. Iedereen zal hier voor zichzelf iets van vinden.
De besteding van je tijd en geld zou je kunnen vergelijken met wat coaching je oplevert. Alleen jij kunt bepalen of het je dit waard is. Vraag jezelf af: wat kost het me om zo door te gaan? En: wat heb ik nu nodig?
Andersom kun je bedenken wat het je oplevert en daarmee wat het je waard is om je doel te behalen. Met coaching vind je antwoorden op vragen of problemen waar je voorheen geen antwoord op had. Als gevolg hiervan breng je – sneller en gemakkelijker dan wanneer je niets doet – positieve resultaten op gang. Denk bijvoorbeeld aan een promotie, een carrièreswitch, een belangrijke knoop om door te hakken in je relatie of het voorkomen van een burn-out.
Wordt coaching vergoed?
Als particulier kun je coachkosten inclusief btw opgeven als scholingskosten bij je belastingaangifte. Hiermee kun je een deel terugkrijgen. Als zelfstandig ondernemer geef je de investering op als bedrijfskosten. In sommige gevallen kun je hulp inschakelen. Werkgevers vergoeden bijvoorbeeld vaak kosten vanuit je persoonlijke opleidingsbudget. En rondom preventie van burn-out kan de arbodienst van je bedrijf een rol spelen.
Misverstand 5: Ik weet niet of coaching me helpt, dus ik los het zelf wel op
Het is moeilijk om om hulp te vragen als je niet precies weet wat jou kan helpen. Voel je je uitgeput of kun je het momenteel allemaal niet aan? Het kan dan moeilijk zijn om te bedenken wat of wie je kan helpen. Juist dan is het aan te raden om hulp te zoeken bij iemand anders. Diegene kan met je meedenken en heeft wellicht voor jou verrassende vragen en invalshoeken. Hierdoor kan coaching juist datgene zijn wat je nodig hebt. Wrap-up Kortom, coaching kan een effectief middel zijn om in te zetten voor je persoonlijke groei. Belangrijk is dat je een coach vindt met wie je op basis van een vertrouwensrelatie kan werken. Coaching levert je dan gegarandeerd nieuwe inzichten op en brengt je met plezier in beweging.

Wil je meer weten? Stuur me gerust een mailtje met wat meer informatie over je vraag. Als je het fijn vindt kunnen we een vrijblijvende Skypesessie inplannen om te bespreken hoe ik je kan helpen.
© Suze