top of page
  • Foto van schrijverSuze Buizer

Wat zijn jouw transferable skills?

Bijgewerkt op: 22 sep. 2020

Sinds ik me verdiep in de wereld van omscholing en loopbaanontwikkeling kom ik het begrip overal tegen: transferable skills. Hoewel de term exotisch klinkt, gaat het om algemene vaardigheden die je gewoon kunt meenemen van je ene naar je (heel) andere baan. In dit artikel beschrijf ik hoe je deze skills bij jezelf herkent en hoe ze in je voordeel kunnen werken.

Wat zijn transferable skills?

Transferable skills zijn breed toepasbare vaardigheden die je in iedere baan nodig hebt. WikiJob spreekt van ‘a specific set of skills that don’t belong to a particular niche, industry or job; they are general skills that can be transferred between jobs, departments and industries (hence the name)’. En het mooie is: iedereen heeft een unieke set aan skills. Die van jou heb je bijvoorbeeld opgedaan in je jeugd, tijdens eerdere banen, studies of cursussen, in vrijwilligerswerk, in hobbies, sport of in je sociale leven.


Wat zijn voorbeelden van transferable skills? Een uitputtend overzicht is er niet, maar de volgende 5 skills mogen in ieder geval niet ontbreken:

1. Emotionele intelligentie

2. Creativiteit

3. Aanpassingsvermogen

4. Teamwork

5. Kritisch denken

Wat heb ik aan transferable skills?

Transferable skills zijn minstens zo belangrijk als baanspecifieke of technische vaardigheden. Hoe meer je beschikt over deze vaardigheden, hoe breder inzetbaar je bent, hoe groter je kansen in het verkrijgen van een baan en doorgroeimogelijkheden. Zelfs als het vakgebied niet voor de hand ligt kijkend naar je diploma('s).

Professor Jason Wingard van Columbia University benadrukte begin dit jaar in de Financial Times het belang van transferable skills in de snel veranderende arbeidsmarkt. De digitale transformatie gaat zo snel dat de kennis van vandaag over 10 jaar mogelijk niet meer relevant is. Daarom is het belangrijk juist te focussen op niet-tijdsgebonden vaardigheden die altijd gewild zullen blijven.

Je bent meer dan je diploma

Transferable skills helpen je om in verschillende banen en industrieën succesvol te zijn. Als je pas afgestudeerd bent en op zoek naar je eerste baan of denkt aan een loopbaanswitch is het essentieel om goed onder woorden te kunnen brengen hoe je jouw eerder opgedane skills kunt toepassen in je nieuw beoogde baan. Veel werkgevers zijn vaak op zoek naar potentieel. Dus is het aan jou om jouw potentie goed onder woorden te kunnen brengen en concrete praktijkvoorbeelden te geven.

Hoe ga ik hiermee aan de slag?

Het risico van dit soort complexe vaardigheden is dat je snel vaag kunt worden. Een handige methode om een abstracte term als emotionele intelligentie concreet te maken is de STARR-methode.

In plaats van zeggen dat jij emotioneel intelligent bent, noem je een recent voorbeeld uit de praktijk waaruit dat blijkt, hoe je hebt gehandeld en tot welk resultaat jouw actie heeft geleid. Voorbeelden om je op weg te helpen met STARR vind je bijvoorbeeld via Intermediair of Carrièretijger.


Voorbeeld:

'Mijn emotionele intelligentie blijkt uit dat ik mezelf goed kan verplaatsen in klanten. Een blik of bepaalde beweging is voor mij vaak genoeg om in te schatten wat ik kan zeggen of vragen in een gesprek. Hierdoor heb ik plezierige gesprekken met klanten die 9 van de 10 keer leiden tot een aankoop. Een recent voorbeeld hiervan is (vul in...). Deze vaardigheid zal goed van pas komen in de klantgesprekken in deze functie.'


Hoe concreter je voorbeeld, hoe geloofwaardiger je overkomt. Daarnaast maak je direct de vertaling naar een voordeel voor je nieuwe functie.

Meer hulp nodig? Laat het even weten in een mailtje, dan denk ik graag met je mee.

Bronnen:

Financial Times. Work in the 2020s: 5 essential skills to succeed. January 6 2020. Zie deze link.

Michael Page. Overdraagbare vaardigheden ontwikkelen. Zie deze link. SkillsYouNeed. Transferable Skills. Zie deze link.

Universiteit Leiden. Employability Skills. Zie deze link.

Wikijob.co.uk. Transferable Skills. Zie deze link.

396 weergaven
bottom of page