top of page
  • Foto van schrijverSuze Buizer

Hoe zeg ik nee? 5 manieren om het nee-taboe te doorbreken

Bijgewerkt op: 6 mrt. 2019


‘Zou jij in mijn plaats naar die vergadering willen gaan?’ Als het aan jou en je agenda lag had je nee willen zeggen, maar voor je het weet heb je de taak van je collega overgenomen. Herkenbaar? Vaak belanden we in situaties waarin we eigenlijk niet willen zijn, terwijl we overlopen van drukte. Waarom laten we dit dan toch toe?


Help: ik ben een pleaser De Pleaser in ons houdt niet van conflicten, doet alles om de sfeer goed te houden en is dus gewend overal ja op te zeggen. Het resultaat? Een ver vooruit geplande agenda en een uitgeblust gevoel op je schaarse rustmomenten.

Hoe stel ik prioriteiten?

Nee zeggen is een belangrijke vaardigheid om de regie terug te krijgen. Zeg jij ook vaak ja terwijl je nee bedoelt? Lees dan verder voor 5 manieren om op een effectieve manier nee te zeggen.

1. Kies je focus

Bepaal wat voor jou belangrijk is. Wanneer een ander aanspraak maakt op je tijd, bedenk dan of dat verzoek past bij je prioriteiten. Iedere keer als je namelijk ja zegt tegen die extra taak van je collega, zeg je nee tegen je eigen agenda.


2. Organiseer bedenktijd

Een middenweg helpt je om jezelf ruimte te geven. Zeg bijvoorbeeld: ‘ik denk er even over na en kom er morgen bij je op terug’. Je geeft dan het signaal dat je de vraag van de ander serieus neemt. Bijkomend effect: je collega begrijpt beter dat jij je werk bewust plant, waardoor hij vervolgens twee keer nadenkt voordat hij een beroep op je doet.

3. Vermijd verontschuldigingen

Bedenk dat je de goedkeuring van een ander niet nodig hebt. Hoe meer uitleg, des te meer ruimte om je toch over te halen. Als je niet mee gaat borrelen met vrienden omdat je morgen graag fris opstaat dan bied je voor de ander op een presenteerblaadje aan om te reageren met ‘oh, maar we gaan het niet laat maken, hoor’. Bedenk dus éérst zelf wat je wilt, maak een keuze en blijf daarbij.

4. Wees eerlijk

Soms heb je best de tijd voor een verzoek, maar wil je het toch niet doen. Dan kun je gewoon aangeven dat voor jou op dit moment iets anders prioriteit heeft. Vind je dit lastig? Bedenk dan ook eens hoe de situatie er andersom uit zou zien. Zou jij willen dat een vriend koffie met je drinkt op jouw verzoek, terwijl hij daar eigenlijk geen zin in heeft?

5. Schat het verzoek in

Het ene verzoek is het andere niet. Gaat het om een vraag of een eis? Een vraag is een legitieme vraag als je er ja of nee op mag antwoorden. Met een vraag geeft de ander jou dus de ruimte om nee te zeggen. Krijg je een boze reactie? Grote kans dat het ging om een eis verpakt als een vraag – en dit zegt meer over de veeleisendheid van de ander dan over jouw bereidheid tot helpen.


Nee zeggen geeft rust

Leren nee zeggen is een lastige klus als je gewend bent altijd klaar te staan voor anderen. Als je het eenmaal hebt geleerd ben je wél heel blij dat je het kunt. Je blijft vaker weg uit het grijze midden tussen ja en nee. Bedenk je eens hoeveel rust en ruimte dat gaat opleveren.

Maak je eigen keuzes

Wanneer je ondanks deze theorie geen keuzevrijheid voelt, zijn er mogelijk dieperliggende oorzaken waardoor je vastloopt. Dan is het belangrijk om - eventueel met behulp van een coach - bij jezelf na te gaan hoe dat komt en wat je daarmee wilt. Want één ding is zeker: anderen zullen steevast over je grenzen gaan als jij ze zelf niet aangeeft.

Ben je nieuwsgierig naar wat ik doe? Stuur me gerust een berichtje om erachter te komen hoe ik professionals met 0-5 jaar werkervaring help met prioriteiten stellen, nee zeggen en keuzes maken. Ik hoop je snel te ontmoeten!


© Suze

261 weergaven
bottom of page